Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä Whatsapissa, Facebookissa, Messengerissä ja sähköpostilla. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä sekä täältä!

Announcement bar for clients

Kuinka tulkita työpaikkailmoituksen sisältöä?

Yksi työnhaun tärkeimmistä vaiheista on työpaikkailmoituksen huolellinen läpikäynti. Työpaikkailmoituksesta saat nimittäin eväät CV:si ja hakemuksesi rakentamiseen – ja lisäksi työpaikkailmoitukseen on koottu tärkeitä tietoja, joiden avulla voit puntaroida työtehtävän mielekkyyttä ja myös yrityksen sopivuutta sinulle.

Kenelle työpaikkailmoitus on suunnattu?

Yritykset haluavat työpaikkailmoituksellaan tavoittaa luonnollisesti sellaiset hakijat, joilla on rooliin mahdollisimman sopiva osaaminen ja pätevyys. Siksi työpaikkailmoituksissa määritellään, millaista osaamista ja kokemusta tehtävään valittavalla osaajalla tulisi olla.

Työpaikkailmoituksesta käy usein ilmi, millaisia hakijoita yritys toivoo löytävänsä. Pohdi, onko työpaikka suunnattu vastavalmistuneelle vai kokeneelle ammattilaisille. Painotetaanko työpaikkailmoituksessa työkokemusvuosien määrää ja tiettyä ammattiosaamista? Jos vaakakupissa painavat työkokemusta enemmän hakijan henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten oma-aloitteisuus, ongelmanratkaisukyky tai into oppia uutta nopeasti, työ soveltuu todennäköisesti vastavalmistuneelle.

Työpaikkailmoituksissa mainitaan usein selkeästi, jos työtehtävässä menestymiseksi vaaditaan tietty koulutustausta tai tutkinto. Esimerkiksi kirjanpitäjällä on useimmiten liiketoiminnan ammattitutkinto, ja business controller -roolissa vaaditaan korkeakoulututkintoa, mutta myynnin assistentin ominaisuudet, kuten numerotarkkuus, asiakaspalveluhenkisyys sekä kyky hoitaa useampi työtehtävä samanaikaisesti ovat usein tiettyä koulutusta tärkeämpiä.

Työpaikkailmoituksen eri osat

Työpaikkailmoituksissa on monesti havaittavissa tietty kaava – yritysesittelyä seuraavat rooliin kuuluvien vastuualueiden ja tehtävien kuvaus, tehtävään liittyvien pätevyysvaatimuksien tarkentaminen sekä ohjeet työpaikan hakemista varten.

Lue huolellisesti jokainen osio läpi ja kiinnitä huomiota sanavalintoihin: käytetäänkö tiettyjä sanoja tai ilmauksia toistuvasti? Mainitaanko esimerkiksi halu kehittää, tietty järjestelmäosaaminen tai tiimityöskentelytaidot? Työpaikkailmoituksessa toistuvat ilmaisut ja sanat paljastavat, mitkä ovat uuden työntekijän valinnassa tärkeimmät kriteerit.

Yritysesittely

Yritysesittely kertoo hakijalle yrityksen toimialasta ja historiasta, kulttuurista ja arvomaailmasta. Jotta viihtyisit työssäsi, on tärkeää, että koet yrityksen arvopohjan täsmäävän omien arvojesi kanssa.

Lisäksi yritysesittelyssä kerrotaan konkreettisia faktoja esimerkiksi yrityksen suuruusluokasta ja sijainnista. Tarkista yrityksen sijainti jo ennen hakemuksesi lähettämistä, jos sinulla on etsinnässä työpaikka esimerkiksi alueella, jonne pääsee kätevästi pyörällä tai bussilla tai jos elämäntilanteeseesi sopii parhaiten mahdollisimman lyhyt työmatka.

Titteli

Työpaikkailmoituksessa mainitun tittelin perusteella voi jo päätellä, millaista kokemusta työn suorittamiseksi vaaditaan, mikä on mahdollinen palkkataso ja millaisia työtehtäviä roolin haltijan vastuulle kuuluu.

Titteli ei kuitenkaan itsessään kerro täysin, mitä tehtävä pitää sisällään – eri yrityksissä titteli voi viitata hyvin erilaisia rooleja. Siksi on tärkeää peilata työnimikettä, työtehtäviä sekä työssä edellytettäviä ominaisuuksia keskenään, jotta saat kokonaiskuvan roolista. Pohdi, vastaako kokonaisuus toiveitasi ja sitä, mitä haluat tehdä tulevaisuudessa.

Vaatimustaso

Työpaikkailmoituksissa on määritelty tehtävän suorittamiseen vaadittavan koulutus- ja kokemustaustan lisäksi yrityksen kaipaamat ominaisuudet ja valmiudet. Kiinnitä tässäkin kohdassa huomiota työpaikkailmoituksen sanavalintoihin. ”Vaadimme” tai ”sinulla on” ilmaisevat välttämättömiä asioita, jotka hakijalla tulee olla. Sen sijaan ilmaukset ”toivomme”, ”voi olla” tai ”arvostamme” kertovat enemmänkin ominaisuuksista, joita hakijalla on hyvä olla, mutteivät ne ole välttämättömiä.

Perustele hakemuksessasi ja CV: ssäsi, miksi juuri sinä sovellut tehtävään. Onko sinulla tehtävään sopivia kyvykkyyksiä ja valmiuksia? Muista myös tuoda esiin, miksi olet kiinnostunut työtehtävästä. Rekrytoija ei etsi pelkästään työntekijää, jolla on vaadittavat kompetenssit ja tausta, vaan henkilöä, joka todella haluaa työn itselleen ja on innostunut roolista.

Nyrkkisääntö on se, että työnhakijan odotetaan tehtävän suorittamisen kannalta olennaiset vaatimukset, mutta kaikkia työpaikkailmoituksessa mainittuja taitoja ei toki tarvitse olla. Monessa roolissa tärkeintä on, että sinulla on motivaatiota ja itsevarmuutta työssä suoriutumiseen!

Vastuualueet

Pohdi, millaisissa työtehtävissä olet viihtynyt erityisesti ja millaisia tehtäviä haluat tulevaisuudessa. Vastaavatko työpaikkailmoituksessa mainitut vastuualueet omia toiveitasi? Entäpä millaiset rutiinit ja päivittäiset tehtävät kuuluvat työnkuvaan, ja koetko näiden olevan sellaisia, että pakerrat mieluusti niiden parissa päivittäin? On tärkeää, että tulet viihtymään uudessa työssäsi, joten makustele työpaikkailmoituksessa mainittuja vastuita ja tehtäviä.

Jos työpaikkailmoituksessa painotetaan kykyä huolehtia yksityiskohdista kiireenkin keskellä, tarkka ja yksityiskohtiin paneutuva hakija on vahvoilla tehtävään. Jos haluat ehdottomasti esihenkilövastuita ja työpaikkailmoituksessa ei ole esihenkilötyöskentelystä mainintaa, motivoiko ja haastaako rooli sinua tarpeeksi tulevaisuudessa?

Palkka ja työsuhde-edut

Palkka mainitaan nykyään jo joidenkin yritysten työpaikkailmoituksissa, mutta jos palkasta ei ole tarkkaa tietoa, etsi teksteistä esimerkkejä työsuhde-eduista. Tutki myös yrityksen nettisivuja ja tutki, millä tavoin yrityksessä panostetaan henkilöstön hyvinvointiin ja millaiselta yrityskulttuuri vaikuttaa. Jääkö sinulle mielikuva, että yrityksen edut ja ilmapiiri sopivat sinulle?

Hae työpaikkaa ajoissa ja pyydetyllä tavalla

Työpaikkailmoituksessa on monesti kerrottu, miten työpaikkaa haetaan. Osa yrityksistä toivoo hakijan lähettävän hakemuksensa ja CV:nsä, osa puolestaan pyytää hakemaan työpaikkaa erillisen hakuportaalin kautta. Tarkista huolellisesti, missä muodossa hakemus tulee lähettää.

Hae työpaikkaa ajoissa. Rekrytointiprosesseissa hakemuksia käydään usein jo hakuaikana ja työpaikka saatetaan täyttää jo ennen hakuajan umpeutumista. Älä jää odottamaan viimeistä hakupäivää, vaan lähetä hakemuksesi mahdollisimman pian, kun olet ensin tutustunut työpaikkailmoitukseen. Ota myös rohkeasti rekrytoijaan yhteyttä, jos sinulla herää kysymyksiä työpaikasta – puhelinsoitto voi olla askel kohti unelmatyötäsi.

Jos työpaikkailmoituksen perusteella työtehtävä vaikuttaa kiinnostavalta, on aika lähettää hakemus. Hakemuksen lähettäminen kannattaa aina; vaikket tulisi valituksi hakemaasi tehtävään, yrityksessä voi olla avautumassa muitakin työtehtäviä, jotka voivat kiinnostaa sinua!

Me Adeccolla haluamme auttaa sinua työnhaussa. Teemme yhteistyötä mielenkiintoisten, niin paikallisten kuin kansainvälisten yritysten kanssa, joten meillä saattaa olla tiedossa sinua kiinnostava työpaikka! Käy siis tutustumassa avoimiin työpaikkoihimme. Jos et kuitenkaan löydä elämäntilanteeseesi juuri nyt sopivaa työmahdollisuutta, voit myös rekisteröityä työnhakijaksi Adeccolla ja tallentaa CV:si. Näin voimme tavoittaa sinut esimerkiksi sellaisissa hauissa, joissa ei hyödynnetä julkista työpaikkailmoittelua.

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä