Mitä vuokratyö oikein tarkoittaa? Kohdellaanko vuokratyöntekijöitä samoin kuin yrityksen muita työntekijöitä? Vuokratyösuhteista kerrotaan yhä villejä ja epätosia väittämiä, joten osa työnhakijoista voikin suhtautua epäröiden henkilöstöalan yrityksen tarjoamaan työpaikkaan. Mistä vuokratyössä oikein onkaan kyse ja miten se eroaa muista työsuhteista? Onko vuokratyösuhteessa oleva työntekijä automaattisesti huonossa asemassa, ilman turvaa tai vakautta? Mitä tarkoittaa kutsutaan töihin tarvittaessa -muotoinen työsopimus, entä määräaikainen työsuhde? Tässä blogissa saat vastaukset näihin kysymyksiin sekä viiteen yleisimpään myyttiin vuokratyöstä.
Mitä vuokratyö tarkoittaa?
Vuokratyösuhteessa on aina kolme osapuolta;
- työntekijä
- työnantaja eli henkilöstöpalvelualan yritys, jonka kanssa työsopimus solmitaan
- käyttäjäyritys eli yritys, joka tarvitsee vuokratyövoimaa
Työnantaja eli esimerkiksi Adecco vastaa palkanmaksusta ja muista työnantajan velvollisuuksista. Vuokratyösuhteessa työntekijä voi saman työnantajan kautta tehdä töitä usealle käyttäjäyritykselle samanaikaisesti. Erityspiirteenä vuokratyösuhteessa on, että työnantajan sijaan työhön perehdyttäminen, opastus ja työturvallisuudesta vastaaminen eli työn johto- ja valvomisvastuu on käyttäjäyrityksellä.
Tarvittaessa töihin kutsuttava -sopimus ja määräaikainen työsopimus
Määräaikainen työsopimus solmitaan, kun tiedossa on, että työvoiman tarve on väliaikainen. Määräaikaiseen työsuhteeseen tulee olla perusteltu syy, kuten tietty projekti tai sesonkityö. Lisäksi määräaikaisessa työsopimuksessa tulee aina olla määriteltyinä sopimuksen alku- ja loppupäivämäärät, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että sopimus on voimassa tietyn ajan. Määräaikaisuus sitoo niin työntekijää kuin työnantajaa, ja määräaikainen sopimus voi olla osa-aikainen tai kokoaikainen.
Tarvittaessa töihin kutsuttava -lausekkeen sisältävä työsopimus tarkoittaa, että työsopimuksessa ei ole määritelty säännöllistä työaikaa, vaan työnantaja tarjoaa töitä työntekijälle keikkoina aina käyttäjäyrityksen tarpeen mukaan. Tarvittaessa töihin kutsuttavalla työntekijällä on oikeus kieltäytyä tarjotuista vuoroista ja tehdä samanaikaisesti muita saman alan töitä. Tämän tyyppinen sopimus toimii hyvin esimerkiksi opiskelijoille, jotka haluavat tehdä töitä opiskelurytminsä mukaan.
MYYTTI 1. Vuokratyö on huonopalkkaista, ja vuokratyöntekijä maksaa palkastaan osan vuokratyönantajalle
TARUA: Vuokratyötä koskee täysin sama lainsäädäntö kuin muitakin työsuhteita. Suomen lainsäädäntö ei takaa minimipalkkaa, mutta suurin osa työnantajista noudattaa alaansa liittyvää työehtosopimusta, jossa on usein määritelty minimipalkka. Työehtosopimuksessa on määritelty usein myös lisät, jotka on maksettava peruspalkan päälle. Käytämme aina samaa työehtosopimusta kuin asiakasyrityksemme, jonne työntekijä menee suorittamaan työnsä, joten vuokratyöntekijän palkka määräytyy samalla tavalla kuin asiakasyrityksessä vakituisesti työskenteleville. Työehtosopimuksen lisäksi kokemusvuodet ja esimerkiksi koulutus voivat vaikuttaa palkkaan. Kaikki asiaankuuluvat lisät maksetaan työehtosopimuksen mukaisesti myös vuokratyösuhteessa. Adeccon yhteyshenkilösi pitää huolen, että työstä maksetaan työehtosopimuksen mukaista ja osaamistasi kuvaavaa palkkaa.
Vuokratyösuhteessa työntekijältä ei myöskään missään nimessä vähennetä palkasta mitään ”palvelumaksua”, eikä työntekijän palkasta oteta osuutta työnantajalle tai käyttäjäyritykselle – jos ikinä törmäät tämän tyyppiseen toimintaan, olethan omaan liittoosi tai Henkilöstöpalvelualan liittoon välittömästi yhteydessä. Vuokratyötä tarjoava yritys laskuttaa käyttäjäyritykseltä sovitun korvauksen työntekijän työstä, joten henkilöstöalan yrityksen saama korvaus tulee kokonaisuudessaan suoraan asiakasyritykseltä, ei työntekijältä.
MYYTTI 2. En saa kesälomaa tai sairausajan palkkaa, jos olen vuokratyösuhteessa
TARUA: Jos sinulla on voimassa oleva työsuhde ja sairastut, sinulle maksetaan sairausajalta palkkaa työehtosopimuksen ehdot huomioon ottaen. Adeccon vuokratyöntekijät on tietenkin vakuutettu mahdollisten työtapaturmien varalta. Vuokratyöntekijänämme olet oikeutettu käyttämään työterveyshuollon palveluja, kun työsuhteesi on kestänyt 30 vuorokautta. Jos työsopimuksessa on sovittu vaihtelevasta työaikaehdosta tai kutsutaan töihin tarvittaessa -sopimusehdosta ja sairastut, sinulle maksetaan sairausajan palkka silloin, kun työkyvyttömyysaikaan kohdistuva työvuoro on merkitty työvuoroluetteloon tai siitä on muutoin jo kanssasi sovittu.
Kesälomaa sinulle kertyy saman verran kuin kenelle tahansa työntekijälle Suomen vuosilomalain mukaisesti. Kun työskentelet vähintään 14 päivää tai 35 tuntia kuukaudessa, kertyy sinulle palkallista vuosilomaa. Jos kyseessä on lyhyempi työsuhde eikä kesälomapäiviä pidetä sen aikana, Adecco maksaa kesälomarahat sinulle loppupalkan yhteydessä. Pidemmissä vuokratyösuhteissa sinulla on yhtäläinen oikeus pitää kesälomasi lomakauden aikana. Tällöin kesälomapalkka maksetaan lomaa pidettäessä.
MYYTTI 3. Vuokratyösuhde on aina lyhytkestoinen, eikä se johda mihinkään
TARUA: Vuokratyösuhteiden pituus määräytyy aina tilaavan asiakasyrityksen tarpeen mukaan. Totta on, että lyhytaikaisia, muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen kestäviä vuokratöitä on tarjolla, mutta paljon on myös pidempiaikaisempia työtarjouksia. Adecco solmii toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia tilanteissa, joissa työtä nähdään olevan tarjolla pitkäkestoisesti. Jos vuokratyösuhteen päätyttyä käyttäjäyritys kokee, että työntekijän tarve on yhä olemassa, usein käyttäjäyritys palkkaa työntekijän omille listoilleen. Vuokratyösuhde toimiikin erinomaisena väylänä pitkäaikaisiin työsuhteisiin!
MYYTTI 4. Minut voidaan irtisanoa työstäni milloin tahansa, eikä vuokratyöntekijällä ole mitään turvaa
TARUA: Vuokratyösopimus on yhtä sitova kuin mikä tahansa muu työsopimus. Lähtökohtaisesti esimerkiksi määräaikainen työsopimus sitoo molempia osapuolia määräaikaisuuden ajan, ellei työsopimukseen ole erikseen kirjattu irtisanomisehtoa. Tällöin kumpikaan osapuoli ei voi yksipuolisesti irtisanoa työsopimusta mahdollisen koeajan jälkeen. Yhteisellä sopimuksella voi tietysti määräaikaisenkin työsuhteen päättää, mutta se vaatii molempien osapuolten suostumuksen. Koeajalla kumpikin osapuoli voi päättää työsopimuksen samaan päivään ilman sen kummempaa perustetta. Syrjiviä perusteita ei kuitenkaan saa käyttää koeaikanakaan. Vuokratyöntekijää koskee lisäksi yhtäläinen varoituskäytäntö kuten kaikkia yrityksessä työskenteleviä työntekijöitä, eikä määräaikaista vuokratyösuhdettakaan voi purkaa ilman painavia Suomen työsopimuslaissa määrättyjä perusteita.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sekä määräaikainen sopimus sitovat Adeccoa tilanteessa, jossa työt jostain syystä päättyvät asiakasyrityksessä. Tällaisessa tilanteessa Adecco ensisijaisesti pyrkii löytämään vastaavaa työtä muista asiakasyrityksistään. Jos sopivaa työtä ei löydetä, kuulut yhteistoimintamenettelyn piiriin Suomen laissa määrätyllä tavalla.
MYYTTI 5. Kukaan ei pidä puoliani, jos tulee ongelmia työhön liittyen
TARUA: Vastuullisuus on toimintamme kulmakivi! Sinulla on aina ongelmatilanteissa mahdollisuus olla yhteydessä Adeccon yhteyshenkilöösi. Adeccon HR-konsultit ovat henkilöstöasioiden ammattilaisia. Tukenasi on siis työsuhdeasioissa joukko alan parhaita osaajia, jotka varmistavat, että sinua kohdellaan oikeudenmukaisesti. Adecco toimii työnantajanasi vastaten sinusta sekä oikeuksistasi työntekijänä. Jos työssä tulee ongelmia, Adeccon yhteyshenkilö on tarvittaessa yhteydessä asiakasyritykseen tilanteen selvittämiseksi.
Jos haluat tietää tarkemmin mahdollisuuksista työllistyä Adeccon kautta, suosittelemme sinua olemaan yhteydessä lähimpään Adeccon toimipisteeseen
Löydät tällä hetkellä kaikki avoinna olevat työpaikat Avoimet työpaikat -sivulta. Voit suodattaa hakutuloksia esimerkiksi sijainnin, työsuhteen muodon ja toimialan mukaan. Käy selaamassa avoimet työpaikkamme ja jätä hakemus!