Alkuvuosi on yksi vilkkaimmista ajanjaksoista työmarkkinoilla, kun yritykset alkavat varautua kesälomakauden sijaisuuksiin ja kesätyöntekijöiden haku starttaa. Tässä blogitekstissä jaamme käytännölliset vinkit siihen, kuinka yrityksesi onnistuu kesätyöntekijöiden haussa ja saa kesäkauden rullaamaan mahdollisimman sujuvasti.
Kesäkauden suunnittelu tukee liiketoimintaasi
Mitä paremmin suunnittelet jo ennakkoon kesäkauden, sitä varmemmin yrityksesi liiketoimintaan ei tule lomasesongista huolimatta turhia katkoksia. Pyydä työntekijöitä kertomaan lomatoiveistaan hyvissä ajoin, jotta sinulla on riittävästi aikaa kesän suunnittelemiseen. Mitä aiemmin pääset aloittamaan kesäkauden suunnittelun, sitä selkeämmän ja kattavamman kokonaiskuvan saat siitä, millainen henkilöstötarve kesälle on todellisuudessa tiedossa. Onko havaittavissa tietty ajanjakso, jolloin henkilökuntaa tarvitaan erityisesti? Onko yrityksessäsi tiedossa esimerkiksi huoltojakso, jolloin tarvitaan lisäkäsipareja, tai onko suurin osa työntekijöistä suunnittelemassa kesäloman pitämistä heinäkuussa?
Millaista työvoimaa yrityksesi tarvitsee kesän ajaksi?
Tuotantotauko sulkee monen teollisen yrityksen ovet kokonaan yhdeksi tai useammaksi kesäkuukaudeksi, mutta kesä voi olla monelle organisaatiolle kiivasta sesonkiaikaa. Arvioi realistisesti, kuinka monta työntekijää tarvitaan kesän ajaksi ja varmista, että kesätyöntekijöille löytyy perehdyttäjiä. Riittääkö yrityksesi vakituisten työntekijöiden aika varmasti kesätyöntekijöiden opastamiseen? Ota myös mietintään, mihin tiimiin tai osastoon tarvitaan erityisesti työvoimaa.
Mitä jos työvoimapula vaivaa alallasi?
Ylen vuonna 2022 julkaisema artikkeli työnhakijamarkkinoiden vaikutuksesta kesätyöntekijöiden saatavuuteen on tänäkin vuonna varsin ajankohtainen – monella eri toimialalla työpaikkoja on tarjolla enemmän kuin työntekijöitä on saatavilla. Kesätyöntekijöiden haut käynnistyvät vuosi vuodelta aikaisemmin, ja yritykset saavat todella pohtia, miten he houkuttelevat työntekijöitä.
Jotta yrityksesi kerää positiivista huomiota kesätyöntekijöiden keskuudessa, rakenna jo hakukampanjasta houkutteleva ja riittävän informatiivinen. Työmarkkinoille astuneet z-sukupolven työntekijät arvostavat hyvää palkkaa, kunnossa olevia työolosuhteita ja mielenkiintoisia tehtäviä. Pelkästään mahdollisuus kerryttää työkokemusta ei yksistään riitä, joten pohdi, mitä pystyt tarjoamaan työntekijöille. Jos voit lisätä työpaikkailmoitukseen selkeän työtehtävien kuvauksen ohella esimerkiksi palkkamallin ja etuudet, erotut positiivisesti.
Työnantajamielikuvaan panostaminen
Työvoimapula johtaa seuraavaan aiheeseen, nimittäin syvennymme hetkiseksi työnantajamielikuvaan ja sen merkitykseen. Työnantajamielikuvaa ei toki rakenneta hetkessä, vaan se on kuukausia tai jopa vuosia vaativa projekti. Työantajamielikuvakampanjoinnin ytimessä on se, mikä erottaa sinun yrityksesi muista kilpailevista työnantajaehdokkaista. Mikä tekee yrityksestäsi kiinnostavan ja miksi työnhakijoiden pitäisi kiinnostua juuri sinun yrityksesi tarjoamista työpaikoista? Millaisia etuuksia ja mahdollisuuksia yrityksesi tarjoaa? Kesätyöhaku on yrityksellesi mahdollisuus työnantajamielikuvan kehittämiseen nuorten työnhakijoiden keskuudessa. Muista, että kesätyöntekijät ovat tulevaisuuden ammattilaisia, joita tarvitset tiimiisi!
Adeccon työnantajamielikuvakampanjoinnin avulla saat vahvistettua yrityksesi myönteistä näkyvyyttä ja tehostetaan yrityksellesi sopivien hakijoiden tavoittamista. Kampanjointi voi sisältää esimerkiksi työntekijätarinoita, videotuotantoa, blogiartikkeleja sekä laajempaa diginäkyvyyttä.
Kesätyöntekijän perehdytys
Perehdyttämisen merkitystä ei voi liiaksi korostaa, olipa kyseessä vakituinen työntekijä tai kesän ajan yrityksesi kirjoilla oleva nuori tulevaisuuden osaaja. Hyvin suunnitellun ja järjestelmällisesti toteutetun perehdytysjakson avulla varmistat, että työntekijä saa selkeän kuvan työtehtävästä ja siitä, millaiset odotukset hänelle asetetaan. Älä oleta, että uusi työntekijä päättelee saman tien, mitä hänen odotetaan tekevän.
Mitä paremmin perehdytys on järjestetty, sitä tyytyväisemmät kesätyöntekijät ovat työsuhteen aikana ja myös työsuhteen päättymisen jälkeen. Hyvät kesätyökokemukset vahvistavat yrityksesi kiinnostavuutta tulevaisuuden työntekijöiden joukossa, mutta epäselviksi jääneet roolit ja työtehtävät voivat heikentää yrityksesi vetovoimaisuutta työnhakijamarkkinoilla.
Kesätyöntekijän palkkaus ja työterveyshuolto
Suomessa ei ole minimipalkkakäytäntöä, vaan kesätyöntekijöille tulee maksaa palkkaa yrityksen toimialalla käytössä olevan työehtosopimuksen mukaisesti. Työehtosopimuksissa on monesti määritelty palkkatasot erikseen harjoittelijoille, opiskelijoille ja nuorille. Useimmissa työehtosopimuksissa palkkatasoon vaikuttavat kokemusvuosien ja opintojen määrä, mikä tarkoittaa sitä, että kesätyöntekijälle ei makseta samantasoista palkkaa kuin alalla jo pitkään työskennelleelle kokeneelle konkarille.
Sen sijaan kesätyöntekijälle kuuluu peruspalkan päälle maksaa työehtosopimuksen mukaiset lisät. Kesätyöntekijöille on järjestettävä työterveyshuolto samoin kuin muille työntekijöille. Alaikäisten työntekijöiden palkkaukseen on omat rajoituksensa, kuten työaikaan ja työtehtäviin liittyen – tarkemmin aiheesta kertoo Työsuojeluhallinto.
Kesätyöntekijät henkilöstövuokrauksella
Henkilöstövuokrausprosessissa me huolehdimme kaikista hakuprosessin hallinnoinnista eli työpaikkailmoituksesta sopivien kesätyöntekijöiden etsimiseen ja houkuttelemiseen ja haastatteluista suositteluihin sekä työsuhteen huolehtimiseen – Adecco etsii, esittelee ja työllistää yrityksellesi sopivimmat kesätyöntekijät, ja työnantajavastuut ovat Adeccolla. Kun kesätyöntekijöiden haku ja työsuhteen ylläpito on ulkoistettu luotettavalle HR-kumppanille, yrityksellesi jää aikaa huolehtia siitä, että kesälomakausi ei pääse vaikuttamaan ydinliiketoimintaan.
Ota lähimpään Adeccon toimistoon yhteyttä – me autamme yritystäsi tavoittamaan sopivat kesätyöntekijät!